Paksi halászlé

A Duna menti város gasztronómiai kínálata természetesen a halhoz kötődik. A hal rácosan, sütve, főve, bundában, pörköltnek, a jó ég tudná felsorolni hány és milyen formában készülhet, de mindközül legnépszerűbb és legismertebb a paksi és a dunakömlődi halászlé.

Paksi halászlé

Nincs városi rendezvény, családi, baráti összejövetel igazi dunai halból, pontyból készült halászlé nélkül. A Paksra érkezők, vagy átutazók közül sokan keresik fel a 6-os számú főút mellett a Paksi és a Dunakömlődi Halászcsárdát. A Dunakömlődi Halászcsárda, a valamikori útszéli fogadó ódon falai között számos híresség fordult meg, megcsodálva a kipreparált halakat, valamint egy helyi horgász falra festett horgásztájait.

A löszdomb lábánál épült Paksi Halászcsárda teraszáról egyedülálló panoráma, a Duna lenyűgöző kanyarulata tárul elénk.

Kapcsolat, elérhetőség:

Paksi Halászcsárda

7030 Paks, Dunaföldvári út 5/a.
Telefon: 75/311-272
Mobil:30/936-0696
E-mail: postmaster@paksihalasz.t-online.hu
Weboldal: www.paksihalaszcsarda.hu

Dunakömlődi Halászcsárda
7027 Paks-Dunakömlőd, Csárda u. 1-3.
Telefon, fax: 75-311-41
Mobil: 30/9360-696
E-mail: dunakomlod.halaszcsarda@t-online.hu
Weboldal: www.dunakomlodi-halaszcsarda.hu

Az öreg halászok visszaemlékezéseiből, feljegyzéseiből tudjuk, hogy a halászlé egy gyorsan elkészíthető étel volt télen-nyáron ugyanazon alapanyagok felhasználásával. A Duna mentén a halászlevet pontyból, sok hagymával, házipaprikával, tésztával készítik, semmi paszírozás, ugyanis a dunai halászlének elkészítési titka a jófajta paprikában, a sok hagymában és a halban rejlik. A tradicionális paksi és dunakömlődi halászlé csakis tésztával képzelhető el, aminek a régmúltba visszamenő gyökerei vannak, a vízimolnároknak köszönhető. A jó étvágyú fiatal molnárlegényeket, segédeket a fizetésen felül egy tányér étellel is el kellett látni a molnároknak. A legegyszerűbb az volt, ha a hallevesbe, a halászlébe gyúrt tésztát is főztek, hiszen adott volt a hal, adott volt a liszt.

A paksiak és a dunakömlődiek mindig évődnek azon, hogy kinek a halászleve a legfinomabb. A két halászlé igazából olyan, mint két testvér, mindegyiknek egy a gyökere, csak egy kicsit más. A kömlődi halászlébe paradicsompüré is kerül.

A halászléfőző versenyek zsűrijében rendszeresen részt vesz Kovács János Venesz-díjas mesterszakács. A jó paksi halászlé elkészítéséhez vegyük figyelembe útmutatásait.

Friss legyen a hal, a hűtőszekrényt minél kevesebb ideig lássa, a mélyhűtőből elővett halból pedig sohasem lehet igazi halászlevet készíteni. A friss halat besózva néhány órára a hűtőbe tesszük. A hagymát ne turmixoljuk, és ne vágjuk túl apróra, mert levet enged, és keserű lesz.

A fej- és a farokrész kerül a bogrács aljára, rá a halhús. A halászlé bográcsban jobban fő, mivel a víz a szélről középre fordul, és ha van lehetőség, szabad téren készítsük. A halra rászórjuk a vöröshagymát. Nagyon pici, érett fehér paprika és két-három szelet paradicsom jót tesz neki. Néhány cseresznyepaprikát is választhatunk. A szárát levágva, de nem kinyitva tegyük a lébe, így mindenki magának erősít, amennyit szeret. Az sem mindegy, hogy gázzal vagy fával főzzük, egy kis füst is hozzátartozik az ízéhez.

Először vékonyra vágott, száraz akácfával tüzelve gyorsan felforraljuk a hallét, majd a tüzet beállítjuk egy közepes forrásra. Eddig 8-10 perc telik el. Ezután óvatosan beleszórjuk a pirospaprikát.

Ha visszafogjuk a forrást, a paprikát a halból kioldódott zsírra tudjuk rászórni. Innentől számolva közepes forrással 40 perc a főzési idő. A fakanalat el kell felejteni, a kóstoló kanál maradjon egyedül a háziasszony kezében. Amikor felforr, célszerű beállítani a só mennyiséget, és így főzni tovább.

Tálalásnál a hal és a leve egy tálba kerül, külön tálaljuk a tésztát.