Tűzvirág

Paks város egyik büszkesége az 1980 óta működő Tűzvirág Táncegyüttes, mely komoly hazai és nemzetközi elismertségét az együttes művészeti igazgatójának és koreográfusának Mádi Magdolnának köszönheti.

Tűzvirág

Pakson talán nincs is olyan család, ahol a gyermek, az unoka, vagy egy közeli rokon az elmúlt 30 évben ne került volna a Tűzvirág Táncegyüttes bűvkörébe.

Pontosan nem is tudni, hogy hány ezer óvodás, kis- és középiskolás fiú és lány ismerte meg a tánc lüktetését, a ritmus érzelmi hatását, azt a semmihez sem hasonlítható hangulatot és összetartozást, azt az esztétikai többletet, amit a tánc jelent. Hányan, meg hányan érezték a népzene erejét, tanultak kitartást, szorgalmat, majd élvezték a kemény munka gyönyörteli eredményét, a szerepléseket, a sikert.

Paks város egyik büszkesége az 1980 óta működő Tűzvirág Táncegyüttes, mely komoly hazai és nemzetközi elismertségét az együttes művészeti igazgatójának és koreográfusának Mádi Magdolnának köszönheti.

Kapcsolat, elérhetőség:

Paks, Babits M. u. 3.
Telefon:75/319-316
E-mail: tuzvirag@t-online.hu

De hogy is kezdődött? Az 1970-es évek végén, az akkor elismert paksi néptáncegyüttes, vezető nélkül maradt. Többszöri próbálkozás után végül Dunaföldvárról Mádi Magdolnát hívták Paksra a néptánc hagyományok újraélesztésére, folytatására, amit azóta is töretlen lendülettel, állandó megújulással végez. Küldetésének tekinti, hogy előadásaival, a tánckultúra iránti szeretetével és elhivatottságával ünnepet tudjon vinni a hétköznapokba is.

Az együttes a műsoraival szebbé, varázslatosabbá teszi a település ünnepeit, rendezvényeit. Számos emlékezetes előadást tartott az ország különböző városaiban, rendszeresen turnézik európai és Európán túli országokban, ahol méltón képviseli Paksot és a magyar tánckultúrát.

A nyolcórás időtartamú repertoárjukban elsősorban a magyar- és a környező országok nemzetiségeinek néptáncai, az európai és Európán túli népek táncai, valamint nyitótáncok, táncszínházi koreográfiák, táncdrámák és táncjátékok szerepelnek.

Az egyesületi formában működő civil szervezet legnagyobb támogatója Paks Város Önkormányzata és a Paksi Atomerőmű Zrt.

Tűz és virág. Már az együttes neve is árulkodik szándékairól. Tüzet gyújtani, világosságot és energiát adni, de mellette megjelenik a szépség, a nyugalom, a békesség üzenete is.

A magyar néphagyományok megismertetését, a zene és a tánc megszerettetését már az óvodás korú gyermekek körében elkezdik. Az együttes hivatásos táncosainak közreműködésével óvodákban, iskolákban, (tanrendbe építve) több száz gyerek, vesz részt évenként a foglalkozásokon. Az óvodástól a felnőttekig öt korcsoportban dolgozik. Jó pár év munka után közülük kerülnek ki a legjobbak. Közben a táncosok megismerik a magyar táncokat, kialakul az összetartozás érzése, részeseivé válnak a fegyelmezett, áldozatokat is igénylő alkotói munkának. A színvonalas és sikeres építkezést, a belső műhelymunkát az előadások és a meghívások sora követi.

A Tűzvirág Táncegyüttes igazi világjáró lett, több földrészen, a legkülönbözőbb kultúrkörökben számtalan turnén vett részt. A közelmúltban, Norvégiában, Svédországban és Dániában, tavaly Angliában és Skóciában turnéztak. Jártak Hollandiában, Egyiptomban, Franciaországban, Szicíliában, Írországban és még sorolhatnánk. Brüsszelben az Európai Unió előtt képviselték hazánkat.